2007-05-18

REBISZ 2.

Nem tudom, hogy ártatlan-e az az 5 rendőr, akik megerőszakolták a csajt. Majd kiderül (vagy nem). A személyes tippem az, hogy tényleg volt valami, de a csaj beleegyezésével, gondolom el akarta gyorsan simítani az ügyet jó magyar szokás szerint, de miután megtörtént a dolog, meggondolta magát és most bosszút akar állni. Persze ez nem menti fel a zsarukat a korrupció és a tisztességtelenség vádja alól, maximum az erőszak alól.

A történtek után gyorsan jöttek a nyilatkozatok, hogy azonnal intézkedtek a vezetők, többet ilyen nem lesz blabla ... meg visszaállítják a belső ellenőrzést is. Ez utóbbit állítólag azért szüntették meg, mert a rendőrök által elkövetett szabálysértések/bűncselekmények száma folyamatosan csökkent az elmúlt években és így már nem volt rá szükség. Azt gondolná az ember, hogy akkor biztos ilyen 40-50 körül van évente a rendőrök ügyeinek száma és csak valami vakvéletlen folytán esett idén ebből több ügy is egy hétre (erőszakoskodók, korrupt autópályarendőrök, széna téri tolvaj stb).

DE NEM! Tavaly összesen több, mint 3200 eljárást folytattak le rendőrrel szemben, ebből több, mint 350 bűncselekmény volt. Ez nekem baromi soknak tűnik még mindig, nemhogy megszüntetném, hanem megerősíteném a belső ellenőrzést. Persze ehhez az is kell, hogy egyrészt értékelhető fizetést kapjanak a rendőrök is, másrészt ne védjenek bizonyos bűnözői rétegeket, csoportokat felsőbb (politikai) szintekről, ezáltal visszaadva a rendőri hivatás értelmét. És akkor nem lennének ilyen szituációk sem, mint ez, amit saját szememmel láttam:
Budapesten egy lesötétített BMW 120-szal átszáguldott a piroson, miközben egy rendőrautó a lámpánál állva várta, hogy zöldre váltson a lámpa. És nem kezdte el üldözni, hanem zöldre váltás után elkanyarodott komótosan jobbra.

No comments: